Terug naar het overzicht

KOXX kokkerelt – Hoevekip met hartige rabarber

In de lente valt er vanalles te plukken op onze kweekvelden: courgettes, allerlei slasoorten, spinazie, lenteradijsjes en natuurlijk ook rabarber. Rabarber is je zeker niet onbekend. Het is een groente met een unieke smaak die vooral populair is om haar moes, confituur, gebak en wijn. Daarnaast kent rabarber nog heel veel andere toepassingen zoals in het recept in deze blog.

Rabarber bleken

Hoe bleek je nu precies die rabarber? Rabarber bleek je zoals je witloof kweekt. In het donker. Zodra de eerste knoppen boven de grond komen, zet je een terracotta bleekpot of een grote zwarte bloempot over de plant. Door stro onder de pot te steken, wordt het warmer en loopt je rabarber vlugger uit. Zo kan je drie tot vier weken vroeger oogsten dan rabarber in open lucht. Dat resulteert zich in dunne witte stelen die nog altijd de ‘rabarberzurigheid’ hebben maar veel hartiger smaken. Ten slotte zijn ze ook veel minder vezelig dan rabarber die in open lucht groeit. 

Wist je dat?

Rabarber is in Groot-Brittanië een populaire groente. Vooral gebleekte rabarber is daar een delicatesse. De rabarber wordt daar gebeekt in een donkere verwarmde schuur. De streek van New-Yorkshire, een driehoek van ongeveer 20 vierkante kilometer groot, is wereldwijd bekend om haar bleekschuren. Ooit kwam 90 procent van de wereldproductie van gebleekte rabarber uit de ‘Rhubarb Triangle’. In die streek kan je rabarberwandelingen maken of zelfs het rabarberfestival bezoeken.

Recept door Cédric Aerts, KOXX

Krokante Hoevekip met jonge rabarber, krieltjes en gepofte sjalot

Recept voor 4 personen

Marinade 

 • 100 ml balsamico 
 • 2 tenen knoflook 
 • 120 ml ahornsiroop
 • 2 stengels van jonge rabarber 
 • Sap van een halve citroen 

Hoevekip 

 • 1 citroen 
 • Verse tijm 
 • Verse rozemarijn 
 • 400 g krielaardappelen 
 • 4 sjalotten 
 • Verse dragon 

Aan de slag! 

Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Om de marinade te maken begin je met de rabarber te schillen en in grove stukken te snijden. Mix daarna de rabarber glad samen met de balsamicoazijn, de ahornsiroop, olie en look. Afkruiden doe je met peper en zout. 

Daarna plaats je de hoevekip op z’n geheel in een braadslede en besprenkel je ze rijkelijk met de zelfgemaakte marinade. Vervolgens vul je de kip met citroen, verse rozemarijn en tijm. De krielaardappelen en sjalotten snijd je doormidden en kan je rond de kip in de braadslede schikken. Heb je dat gedaan? Dan kruid je het geheel af met peper, grof zout en olijfolie. De kip moet gedurende 75 minuten garen in een oven op 160 graden. Het is belangrijk om de kip regelmatig te arroseren*. 

Maak van peper, zout en olijfolie een schil voor de rabarber en plaats ze op bakpapier in de oven gedurende 15 minuten op 160 graden. Als de kip uit de oven is werk je ze af met de intussen krokante rabarber en wat fijngesneden dragon. 

Smakelijk! 

*Arroseren van vlees of vis is een garingstechniek die je kan toepassen tijdens het braden van vlees of vis  in een koekenpan of braadslee. Het is de bedoeling om voortdurend heet vet en het braadvocht over het stuk vlees of vis te scheppen. Dat zorgt voor gelijkmarige garing.