Terug naar het overzicht

Puur van’t kweekveld – Infusies en thees

Tekst door KOXX

Thee van zelfgeplukte, verse bloemen en planten is niet alleen lekker maar ook nog gezond.

Niet alle kruiden zijn altijd voorhanden, omdat het niet het goede seizoen is of omdat ze in een andere omgeving groeien. Gelukkig kun je van gedroogde kruiden ook altijd een goede kruidenthee zetten.

De smaak van gedroogde bloemen en planten is meestal sterker dan van verse planten. Je hoeft er dan minder van te gebruiken.

Wat heb je nodig?

De ingrediënten van kruidenthee variëren van bladeren, bloemen, zaden, wortel, tak, bes of bast of een combinatie hiervan en daarvoor heb je soms wat vaardigheid nodig.

Bladen en bloemen

Voor thee van bladen of bloemen wordt vaak eerst een aftreksel gemaakt om te voorkomen dat de delicate oliën verdampen. Om een aftreksel te maken leg je de kruiden in de theepot of wekpot. Schenk er kokend water over, dek het af om verdamping te voorkomen. Laat 10-15 minuten trekken en dan afgieten. Over het algemeen gebruik je 1 tl gedroogde kruiden per 250 ml en 3 tl verse kruiden.

Bladeren en bloemen die geschikt zijn voor thee:

kamille – de bloemknoppen
hibiscus – de bloem
passiebloem – de blaadjes van de bloem
roos – de knop als de roos is uitgebloeid
lavendel – de bloemknoppen
munt – het blad
citroenmelisse – het blad
citroengras – de stengel
frambozenblad – groene bladeren van de frambozenstruik

Wortel, bast, zaad, tak, bes

Voor een thee van wortel, bast, tak, bes of zaad wordt meestal een afkooksel gemaakt. Snij daarvoor de wortel of bast in kleine stukjes, de zaden kneuzen met een stamper of de achterkant van een lepel.

Gebruik ongeveer 25 gr of 3 el kruiden met 500 ml koud water overgieten en 5 minuten laten staan, dan aan de kook en 10-20 min. zachtjes laten koken en trekken. Als het om erg sterk smakende kruiden gaat zoals gember, kruidnagel of kaneel, dan kan je de sterkte aan je smaak aanpassen.

Voorbeelden:

gember – de wortel
kaneel – de bast
kurkuma of geelwortel – de wortel
paardenbloem – wortel en blad
duizendblad – de hele plant
echinacea – de hele plant, wortel, stengel, blad en bloem

Combinatie

Wil je een thee maken van zowel bloemen en/of bladen als wortel, bast en zaad. Maak dan eerst het brouwsel van de wortel, bast, tak, bes of zaden zoals beschreven. Schenk daarna het gezeefde aftreksel over de bloemen en bladen en laat nog 11-15 minuten trekken.

Smaak

Niet alle kruidenthee soorten worden gedronken voor de lekkere smaak. Hibiscus, gember, kaneel en munt wel. Maar andere theeën worden gedronken voor hun gezonde eigenschappen zoals paardenbloem, echinacea en valeriaan bijvoorbeeld. Om ze wat beter drinkbaar te maken kan je verschillende smaken met elkaar mengen zodat ze wat lekkerder worden.


Good to know: Wat is het verschil tussen een infusie en een thee?


Een infusie is een aftreksel van planten of plantenonderdelen in warm tot net kokend water. De trektijd is afhankelijk van wat je wilt verkrijgen. Wil je een infusie omwille van de smaak of het aroma, dan laat je die maar twee tot drie minuten afgedekt trekken. In die tijd komen de aromatische geur- en smaakstoffen vrij. Deze vervliegen na verloop van tijd.
Laat je de infusie een kwartier trekken, dan komen ook de medicinale eigenschappen vrij.

Infusies kunnen zowel warm als gekoeld gedronken worden. De houdbaarheid is beperkt: afgedekt kan je deze maximaal 24 uur in de koelkast bewaren.

Voor infusies kun je bladeren, bloemen, knoppen en andere zachte plantendelen gebruiken van eender welke eetbare plant. En hier zit het verschil met thee: thee is het aftreksel van de Camilllia sinensis. De theeplant.
Alleen de infusie van die plant mag thee worden genoemd. Al de rest zijn infusies.